LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii cresc producția de rachete hipersonice Kinjal. Oficialii ucraineni pun la îndoială capacitatea armatei ruse de a duce o ofensivă la scară largă în toată regiunea Donețk

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii cresc producția de rachete hipersonice Kinjal. Oficialii ucraineni pun la îndoială capacitatea armatei ruse de a duce o ofensivă la scară largă în toată regiunea Donețk

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ucrainene în direcția operațională Tavriisk, Oleksiy Dmytrashkivskyi, a declarat la 18 februarie că forțele ruse probabil nu au potențialul de a efectua atacuri la scară largă în toată regiunea Donețk și încep să-și piardă din avânt de-a lungul acestui sector al frontului.

Lupte în apropiere de Bakhmut. Foto: Profimedia

UPDATE 06.59 Rostec a anunțat că va crește volumul producției în serie de rachete Kinjal. Rostec State Corporation crește volumul producției în serie a celor mai noi rachete hipersonice, Kinjal, a anunțat sâmbătă directorul general al corporației de stat Serghei Chemezov. "Bineînțeles. [Kinjal] a fost pe piață de mult timp. Doar că inițial nu a fost nevoie de un așa număr mare de rachete ca acum, așa că acum creștem volumul producției", a spus Chemezov pentru canalul TV Zvezda Plus”. „Kinjal” este cel mai recent complex rusesc de rachete aerobalistice hipersonice transportate de interceptoare MiG-31K special echipate. Racheta Kinjal are vizibilitate radar redusă și manevrabilitate ridicată și este concepută pentru a distruge ținte terestre și maritime. Are o viteză de de 10 ori viteza sunetului; raza de acțiune - mai mult de 2 mii km; echipată cu focoase convenționale și nucleare. Masa focosului este de 500 kg. Complexele Kinjal se află în serviciu experimental de luptă la Forțele Armate RF din decembrie 2017. Oficial, prima utilizare în luptă a acestor rachete a avut loc pe 18 martie 2022, în timpul invaziei în Ucraina.

UPDATE 06.28 Forțele ruse au efectuat un alt atac cu rachete care vizează infrastructura ucraineană din întreaga țară. Statul Major ucrainean a raportat la 18 februarie că forțele ruse au lansat 16 rachete care vizează infrastructura civilă în orașul Hmelnytskyi și Ukraiinsk în regiunea Donețk (la aproximativ 30 km vest de orașul Donețk). Oficialii militari ucraineni au raportat că sistemele ucrainene de apărare aeriană au doborât două rachete Kalibr din patru lansate în cursul zilei, dar nu raportat numărul total de rachete interceptate spre sfârșitul zilei. De asemenea, oficialii ucraineni nu au făcut publice informații despre tipul de rachete folosite de forțele ruse în timpul acestui atac. Surse ruse au susținut că forțele ruse au lovit infrastructura critică în orașul Hmelnytskyi și oblast și Kryvyi Rih.

UPDATE 06.10 Formatorii de știri ruși susțin ca Rusia să efectueze „atacuri de răzbunare” care ar viza în mod sistematic infrastructura electrică care sprijină centralele nucleare (CNE) ucrainene, pentru a forța Ucraina să treacă la închiderea de urgență a centralelor sale nucleare. Proeminentul formator de știri din Rusia, Readovka, a spus audienței sale de aproape 1,7 milioane de abonați că forțele ruse trebuie să acorde prioritate „dezafectării” infrastructurii electrice externe a centralelor nucleare în speranța că acest lucru ar duce la oprirea de urgență a centralelor nucleare din Ucraina. Readovka nu a pledat ca forțele ruse să lovească direct centralele nucleare sau să încerce să provoace evenimente radiologice, ci mai degrabă să vizeze substații separate care ar întrerupe alimentarea cu energie electrică esențială pentru funcționarea în siguranță a centralelor, forțând astfel oficialii ucraineni să închidă centralele în astfel de moduri, fapt care ar face foarte dificilă repornirea lor. Readovka a declarat că distrugerea unor astfel de ținte pentru cele trei centrale nucleare ucrainene în afara zonelor ocupate de ruși „va provoca pagube de multe ori mai mari decât ultimele lovituri masive cu rachete.” Readovka a susținut anterior astfel de lovituri, menționând că loviturile masive cu rachete ale Rusiei nu au generat efectul dorit de a determina capitularea guvernului ucrainean. ISW nu are nicio altă dovadă că Rusia urmărește sau are în vedere o astfel de acțiune, dar observă că militarizarea rusă a NPP Zaporijia și loviturile ruse raportate asupra liniilor de transmisie a NPP Zaporijia, toate. sugerează că nu este dincolo de tărâmul imaginabil ca Kremlinul să treacă la astfel de acțiuni cu intenția de a forța oprirea de urgență a reactoarelor nucleare ucrainene.

UPDATE 05.16 Ministerul rus al Apărării (MOD) a raportat demiterea purtătorului de cuvânt militar al Republicii Populare Donețk (DNR), Eduard Basurin, ca parte a reorganizării oficiale a miliției DNR sub Ministerul Rusiei, fapt care a declanșat un alt val de critici ale bloggeri ruși la adresa instituției ruse de apărare. Un proeminent blogger rus a dat vestea celor peste un milion de abonați ai săi că oficialii militari ruși l-au concediat pe secretarul de presă al Comandamentului militar al DNR, Eduard Basurin, pe 17 februarie. Acest blogger a transmis că instituția rusă de apărare încearcă să înlocuiască toți comandanții milițiilor DNR și Republicii Populare Lugansk (LNR) cu ofițeri ruși profesioniști, ca parte a reorganizării oficiale a milițiilor DNR și LNR sub Ministerul Rusiei. Mulți bloggeri ruși au primit vestea cu nemulțumire, dezamăgire și indignare, afirmând că, comandanții DNR și LNR au experiență practică în lupta cu Ucraina și sunt mai buni decât comandanții ruși „adevărați”, chiar aceștia nu au educație militară formală. Unii bloggeri au declarat că o epurare a ofițerilor DNR și LNR ar degrada moralul luptătorilor ruși și ar submina sprijinul pentru instituția militară rusă. Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a declarat că se va întâlni cu comandanții DNR în viitorul apropiat pentru a discuta despre presupusa demitere a lui Basurin și a declarat că vestea trebuie să fie un fel de propagandă falsă, deoarece concedierea comandanților DNR și LNR ar fi inacceptabilă. Prigojin va exploata probabil acest episod în contraofensiva sa informațională în curs de desfășurare împotriva Ministerului Apărării Rusiei, dacă demiterea lui Basurin este confirmată.

UPDATE 04.52 Kremlinul continuă să nu reușească să își îndeplinească promisiunile financiare anterioare făcute forțelor de voluntari, un eșec care va avea probabil ramificații dăunătoare asupra capacității Rusiei de a genera rezerve de voluntari pe termen lung, deoarece încearcă să profesionalizeze și să extindă armata. Bloggeri proeminenți ruși au susținut că armata rusă nu oferă compensațiile financiare promise combatanților ruși din multe unități și au remarcat că problema afectează în special elementele Rezervei Armatei de Luptă Ruse (BARS). Ministerul rus al Apărării (MOD) a încercat să stabilească BARS ca rezervă activă prin recrutarea de rezerviști voluntari pentru servicii contractuale de trei ani începând din toamna anului 2021 și a oferit compensații financiare minore de 4.000 până la 9.000 de ruble (aproximativ 54 $ până la 122 $) pe lună cu alte beneficii, dar această inițiativă a eșuat aproape imediat. Bloggeri au remarcat, de asemenea, că birocrația rusă face imposibil ca voluntarii care s-au alăturat efortului de război rusesc în primăvara-vara anului 2022 să obțină documente care dovedesc că au participat la luptă - documente necesare pentru a încasa plățile promise. Un blogger a remarcat că oficialii ruși trebuie să rezolve aceste preocupări în curând, altfel va avea loc „o explozie” de nemulțumire. Un alt blogger a remarcat că Statul Major rus ar trebui să fie pedepsit pentru maltratarea personalului BARS, deoarece rezerva activă a fost inițiativa Statului Major rus.

UPDATE 04.28 Ministerul rus al Apărării (MOD) a promovat comandanții districtelor militare de vest și de est (ADM/EMD) după ce și-a confirmat numirile în calitate de comandanți de district. Președintele rus Vladimir Putin i-a promovat pe comandantul ADM Yevgeny Nikiforov și pe comandantul EMD Rustam Muradov la rangul de general-colonel, după ce Ministerul apărării rus i-a numit oficial pe cei doi, drept comandanți de district militar. Nikiforov și Muradov au ocupat probabil aceste funcții timp de cel puțin câteva luni fără gradul de general-colonel, care este tipic pentru comandanții de district militar. Probabil că Kremlinul a ordonat Ministerului Apărării Rusiei să îi confirme oficial cei patru comandanți de district militar ai Rusiei și să prezinte armata rusă ca o instituție organizată cu un lanț de comandă clar, după luni de confuzie cu privire la comandanții care erau responsabili de războiul din Ucraina.

UPDATE 04.16 Forțele ruse au continuat atacurile la sol asupra liniei Kupiansk-Svatove pe 18 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Hryanykivka (55 km nord-vest de Svatove) și Synkivka (45 km nord-vest de Svatove) în regiunea Harkiv și Stelmakhivka (15 km) nord-vest de Svatove) în regiunea Lugansk. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că unitățile ruse din grupul de forțe vestic au capturat Hryanykivka. Un blogger rus și-a exprimat îndoiala că forțele ruse ar putea lua Kupyansk (46 km nord-vest de Svatove), în ciuda pretinsei căutării rusești a lui Hryanykivka.

image

UPDATE 03.56 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Kreminna și Lyman pe 18 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Kreminna și Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna). Şeful Administraţiei Oblastului Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forţele ruse continuă să acorde prioritate direcţiei Kreminnei, sprijinind evaluările anterioare ale ISW. Haidai a declarat că forțele ruse nu au făcut progrese în apropierea Kreminnei, dar au intensificat focul de artilerie în zonă. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au încercat fără succes să atace Bilohorivka (10 km sud de Kreminna) și Zarichne (17 km vest de Kreminna). Un blogger a susținut că elementele de infanterie ale Diviziei a 3-a de infanterie motorizată (Armata 20 de arme combinate de gardă, Districtul Militar de Vest) a dus bătălii ofensive lângă Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna). Un blogger a susținut că forțele ucrainene au încercat să avanseze spre pozițiile rusești în apropierea defileului Balka Zuravka, lângă Yampolivka (17 km vest de Kreminna). Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene au încercat să recâștige pozițiile pierdute lângă Ploshchanka (la 15 km nord-vest de Kreminna) pe 17 februarie.

UPDATE 03.24 Forțele ruse au obținut progrese marginale în mijlocul operațiunilor ofensive continue în jurul orașului Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropierea Bakhmutului; la 23 km nord de Bakhmut, lângă Vyimka, Fedorivka, Dubovo-Vasylivka, Rozdolivka, Paraskoviivka și Berkhivka; și la 12 km vest de Bakhmut, lângă Ivanivske și Chasiv Yar. Imaginile geolocalizate publicate pe 18 februarie indică faptul că forțele ruse probabil au obținut avansuri marginale la nord-vest de Bilohorivka (21 km nord-est de Bakhmut) și lângă Rozdolivka (18 km nord de Bakhmut). Imaginile geolocalizate publicate pe 17 februarie arată forțele rusești mai aproape de Zaliznianske (11 km nord de Bakhmut) și de o secțiune a autostrăzii E40 la nord de Bakhmut. Finanțatorul Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut pe 17 februarie că luptătorii Grupului Wagner au capturat complet Paraskoviivka (7 km nord de Bakhmut) și a postat o fotografie a luptătorilor Grupului Wagner în așezare, care a fost ulterior geolocalizată, indicând că luptătorii Grupului Wagner probabil au capturat cel puțin nordul Paraskoviivka. Bloggerii ruși au susținut că forțele ucrainene s-au retras de la Paraskoviivka și că forțele ruse au condus atacuri asupra Berkhivka (5 km nord de Bakhmut), unde se pare că luptele sunt în desfășurare la periferia de est a așezării. Surse ruse au susținut că forțele ruse curăță în prezent Paraskoviivka și zonele învecinate și că ocuparea așezării va permite forțelor ruse să lanseze noi atacuri asupra pozițiilor ucrainene din nordul Bakhmutului și a suburbiilor sale. Imaginile geolocalizate publicate pe 18 februarie indică faptul că forțele ruse probabil au asigurat progrese marginale în periferia de est a orașului Bakhmut. Imaginile geolocalizate publicate pe 17 februarie indică faptul că forțele ruse au avansat mai aproape de autostrada T0504 la nord-est de Klishchiivka (6 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut pe 18 februarie că forțele ruse au înaintat aproape de periferia de sud și de sud-est a lui Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) pe 17 februarie.

UPDATE 03.11 Surse ruse continuă să afirme în mod fals că încercuirea orașului Bakhmut este iminentă și că forțele ruse interzic majoritatea logisticii ucrainene din zonă. Consilierul șefului Republicii Populare Donețk (DNR) Yan Gagin a susținut pe 18 februarie că forțele ruse au întrerupt aprovizionarea grupării ucrainene din Bakhmut și că forțele ruse au început încercuirea operațională a orașului. Un blogger afiliat la Wagner Group a respins direct afirmația lui Gagin și a declarat că discuțiile privind încercuirea operațională sunt premature, deoarece forțele ucrainene continuă să-și consolideze pozițiile în zona Bakhmut. Surse ruse au susținut că ocuparea Paraskoviivka permite forțelor ruse să amenințe liniile de comunicație terestre (GLOC) ucrainene din nord de Bakhmut, cu o sursă rusă susținând că ocuparea așezării indică faptul că încercuirea operațională a lui Bakhmut este aproape.

UPDATE 02.49 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk pe 18 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la 36 km sud-vest de Avdiivka, lângă Vodyane, Marinka, Pobieda și Novomykhailivka.Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat în periferia nordică a Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka) și că forțele ruse urmăresc să încercuiască așezarea în loc să continue atacurile frontale asupra pozițiilor ucrainene din partea de vest a așezării. Imaginile geolocalizate publicate pe 18 februarie arată elemente ale Brigăzii 3 ale Corpului Armatei 1 DNR, acum Brigada 132 de infanterie motorizată din Districtul Militar de Sud, bombardând poziții ucrainene în apropiere de Novobakhmutivka (13 km nord-est de Avdiivka).

image

UPDATE 02.22 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Donețk pe 18 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Vuhledar (30 km sud-vest de Avdiivka). Surse ruse au susținut că forțele ruse încearcă să desfășoare operațiuni ofensive din pozițiile la vest de Mykilske (27 km sud-vest de Vuhledar) și că bătălii de poziție sunt în desfășurare în jurul Vuhledar. Șeful regiunii Odesa, Serhiy Bratchuk, a distribuit imagini pe 17 februarie, care arată că forțele speciale cecene Akhmat se desfășoară pe poziții în direcția Vuhledar.

UPDATE 02.06 Forțele ruse continuă să consolideze pozițiile defensive din regiunea Zaporijia ocupată. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a publicat imagini care arată 43 de autobuze cu personalul Grupului Wagner care se deplasează prin Melitopol în direcția Zaporijia. Imaginile geolocalizate au arătat, de asemenea, militari cu uniforme Wagner și simboluri la o stație de autobuz din Melitopol. Statul Major ucrainean a raportat anterior pe 11 februarie că Wagner a recrutat 1.200 de condamnați în Crimeea ocupată, dar relația dintre cele două evenimente este neclară în acest moment. Fedorov a mai raportat că forțele ruse au desfășurat și oameni mobilizați de la Vladivostok la Melitopol și studiază tunelurile subterane din Melitopol, eventual în scopuri de fortificare.

image

UPDATE 01.54 Forțele ucrainene continuă să respingă grupurile rusești de sabotaj și recunoaștere în delta râului Nipro. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat pe 18 februarie că forțele ucrainene au distrus un grup de sabotaj și recunoaștere rusesc care a încercat să debarce pe o insulă nespecificată din deltă folosind o barcă civilă. Forțele ucrainene au efectuat, de asemenea, 70 de misiuni de foc, lovind poziții și echipamente rusești pe malul de est (stânga) al râului Nipro. Imaginile geolocalizate au arătat forțelor ucrainene lovind pozițiile rusești în Nova Kakhovka și Pishchanivka.Forțele ruse au continuat să bombardeze așezările de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipro și Ochakiv în regiunea Mykolaiv. Imaginile geolocalizate arată că oficialii ruși de ocupație au instalat sisteme de apărare aeriană deasupra unei clădiri din Sevastopol.

image

UPDATE 01.26 Autoritățile ruse par să fi făcut un exemplu din doi soldați mobilizați din regimentul 1444 din regiunea Samara ale căror plângeri video despre lipsa documentației, plăților și instrucțiunilor adecvate au devenit virale. O sursă de opoziție rusă a publicat un videoclip pe 17 februarie în care soldații mobilizați își cer scuze în mod public pentru plângerea lor în fața unei mulțimi adunate de forțe ruse. Poliția militară rusă escortează soldații și îi ghidează în spatele unui vehicul pentru ai reloca. ISW a raportat la 16 februarie că procuratura militară din regiunea Samara a arestat doi membri mobilizați din regimentul 1444. Autoritățile ruse speră probabil că scuzele mediatizate și arestarea acestor militari vor descuraja alți soldați să se alăture seriei de plângeri video. Cu toate acestea, unitățile mobilizate din Rusia continuă să înregistreze plângeri video. O sursă ucraineană a distribuit pe 18 februarie un apel video din partea soldaților mobilizați din Omsk către guvernatorul Oblastului din Omsk, Alexander Burkov. Soldații au criticat desfășurarea lor în avans, lipsa ordinelor coerente, desfășurarea fragmentată din unitatea lor originală și utilizarea ca infanteriști, în ciuda antrenamentului ca artileri.

UPDATE 01.13 Meduza a difuzat o informație transmisă de postul de opoziție rus Faridaily pe 18 februarie că Kremlinul a pregătit o versiune de testare a unei baze de date cu informații despre civilii ruși eligibili pentru serviciul militar. Baza de date, în teorie, va permite oficialilor ruși să împiedice bărbații să fugă de mobilizare și să prevină mobilizarea ilegală sau conscripția bărbaților ruși. Baza de date va începe operațiunile oficiale în aprilie 2024, dar ar putea intra în utilizare încă din primăvara anului 2023.[82]

UPDATE 00.48 Firma franceză de retail Auchan a negat categoric pe 18 februarie faptele și interpretarea faptelor din articolul Le Monde , The Insider și Bellingcat publicat pe 17 februarie, care afirmă că armata rusă se bazează probabil pe o filială rusă a Auchan pentru aprovizionarea de bază a forțelor ruse. Auchan a adăugat că filialele Auchan rămân deschise pentru a furniza hrană populației ruse și nu oferă ajutor voluntar și activ sau sprijin caritabil consumatorilor non-civili.

UPDATE 00.26 Autoritățile ruse continuă să judece rezidenții pentru presupuse acte de sabotaj și rezistență. Filiala siberiană a Radio Liberty a raportat pe 17 februarie că poliția din Kansk, Krasnoyarsk Krai a torturat în speranța de a-l forța să mărturisească un atac incendiar din 24 septembrie asupra unui birou de înregistrare și înrolare militară din Kansk, pe un profesor arestat pentru că a deformat o reclamă ce promova serviciu militar. Astra Press a transmis la 17 februarie că autoritățile de la Moscova au reținut un refugiat din regiunea Harkov, Ucraina, pentru că ar fi incendiat un cabinet de relee care reglementează semafoarele trenurilor pe linia de cale ferată Podolsk-Hryvnia. Totodată, un tribunal regional din Makhachkala, Daghestan, a amendat un localnic cu 150.000 de ruble (aproximativ 2.027 dolari) – minus 50.000 de ruble (aproximativ 676 dolari) pentru proteste împotriva mobilizării în septembrie 2022.

UPDATE 00.18 Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a anunțat pe 18 februarie că SUA au stabilit că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina. Harris a declarat în timpul Conferinței de securitate de la Munchen că forțele ruse „au urmărit un atac pe scară largă și sistematic împotriva unei populații civile” prin comiterea de crimă, tortură, viol și deportare. Harris a menționat că forțele ruse au deportat cu forța sute de mii de oameni din Ucraina în Rusia, inclusiv copii. Harris a remarcat că, după examinarea dovezilor, nu există „nicio îndoială” cu privire la faptul că Rusia a comis crime împotriva umanității. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a adăugat că SUA își rezervă posibilitatea de a dezvălui crimele împotriva umanității pentru „cele mai flagrante crime”.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ucraineni continuă să pună la îndoială capacitatea armatei ruse de a conduce o ofensivă la scară largă în toată regiunea Donețk. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ucrainene în direcția operațională Tavriisk, Oleksiy Dmytrashkivskyi, a declarat la 18 februarie că forțele ruse probabil nu au potențialul de a efectua atacuri la scară largă în toată regiunea Donețk și încep să-și piardă din avânt de-a lungul acestui sector al frontului. Dmytrashykivskyi a mai declarat că forțele ruse angajează detașamente de infanterie motorizată în operațiuni ofensive în întreaga regiune Donețk cu echipament insuficient și fără sprijin pentru vehicule blindate. ISW a evaluat anterior că, campania costisitoare a armatei ruse în Ucraina probabil a epuizat în mod semnificativ echipamentul rusesc și rezervele de forță de luptă necesare pentru ofensivele pe scară largă în Ucraina. ISW a observat că există probabil unele unități convenționale rusești neangajate în luptele actuale care pot constitui o rezervă pentru a sprijini ofensiva în curs, deși probabil nu la scară largă sau într-un mod care ar genera probabil un impuls rusesc semnificativ. ISW va explora acest subiect mai detaliat în ediția sa specială din 19 februarie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă